Jdi na obsah Jdi na menu
 


archiv leden - březen 2018

Starý kocourek Murko žil dlouhé roky u bytovky v Liptovském Mikuláši. Na jaře a v létě se to ještě dalo, ale v zimě byl schovaný pod keřem a hladověl. Sice mu občas něco obyvatelé domu podhodili, ale nikdo neotevřel dveře do svého teplého bytečku, nikdo mu nenabídl domov. A tak šly roky a Murko trpělivě seděl u paneláku a čekal. Až se jednoho dne něco stalo .... Jedna slečna přijela na dovolenou a kocourka se jí zželelo. Nejenže jej krmila, ale vzala ho i k veterináři, který ...jej poprvé v živoě zbavil blech a parazitů. Ale co s kocourkem ? Nechtěla odjet s pocitem, že Murko opět sedává u dveří a čeká. Tak nastoupil facebook, kdy jsme se o kocourkovi dozvěděli a nabídli přijetí do našeho útulku. Slečna jej přivezla a tak se podívejte, jak je na tom kocourek nyní. Užívá si tepla, dobrého jídla a je moc moc hodný. Přála bych všem takovým opuštěným a čekajícím kočičkám toho správného člověka, který si jich všimne a kterému nebudou lhostejní.

7.2.2018

Fotky Šimona z nového domova. Máme velkou velkou radost.

https://www.zonerama.com/Dobrerucezs/Album/4086534

6.2.2018

Kotě Myšák už je u nás, propuštěné do domácího ošetření. Je stabilizovaný a svůj stav zvládl. Bernie stále zůstává v péči veterinářů, jeho stav není dobrý a obáváme se nejhoršího. Teplota je chvíli nízká, chvíli vysoká, kocourek bojuje.

 

Před chvílí odjel do Otrokovic kocourek Arnold, 2 letý mourek, vykastrovaný, doslova gaučový povaleč. A byla to doslova láska na první pohled. Jeho nový majitel si původně představoval kotě, no a co osud nechtěl, Arnold to má jisté.
 
Což mě přimělo napsat pár slov ohledně umístování. Jsme velmi rádi, když si k nám přijedete pro kotě, kocoura či kočku, můžete přijet s pevným rozhodnutím někoho si odvézt, nebo se můžete jenom tak přijet podívat a rozhodnout se v klidu doma. Můžete mít své představy o novém členovi rodiny, ale věřte tomu, že kočka si vybírá majitele a vaše původní představy se mohou na míle vzdálit do kočičáka, kterého si naložíte do přepravky.
 
ALE.
Pokud máte představu o tom, že u nás si vyberete pouze a jenom kocoura z reklamy na Monetu, nebo kočičku jako doplněk svých botiček od Gucciho a víte že z uvedeného neslevíte, tak návštěvu ani neplánujte. Je to ztráta času pro vás a především pro nás.
 
Proč to píši. Nedávno zde přijeli dva sympatičtí mladí lidé. Že by chtěli kočičku. Hned 10 adeptů se jim lísalo kolem nohou. Prošli jsme všechny pokoje, mohli si všechny pohladit, krásné, hodné, mazlivé, pohodové kočky a kocoury. Trvalo to téměř hodinu a to nemluvím o tom, že přijeli po šesté večer.
Nakonec z nich vypadlo, že jejich maminka si představuje kocourka přesně jako z reklamy na Moneta banku, ale že by event. vzali i toho chlupatého (míněno náš 5 letý ragdoll Bruno, geneticky postižený, přijatý z množírny). Když jsem jim odpověděla, že v tom případě musí do chovné stanice, tak mi na to "vysvětlili", že z chovné stanice jsou kočky drahé a oni raději ty ušetřené peníze investují do kvalitního krmiva kocourka.
 
Co na to dodat ? Asi nic. Slušně jsem je vyprovodila ze dveří.

 

28.1.2018

Koťata z Újezda jsou zatím v dočasné péči. Léčíme nachlazení. Potom teprve budou moci být naočkovaná. Takže se jim pobyt v dočasce trošku prodlouží, doufáme že ne o moc.

Minulý týden jsme měli dva urgentní příjmy. Dvě podchlazená a polomrtvá koťata z Březnice u Zlína. Ležela v krabici u opuštěného domu a bůhví jak dlouho tam pomalu umírala. Jsou na infuzích, dostali kombinaci antibiotik, odběry krve ukázaly vysoký zánět. Oba bojují a uděláme vše pro jejich záchranu.

https://www.zonerama.com/Dobrerucezs/Album/4060942

Do nového domova odjeli Ajša (Přerov), Apolena (Slušovice), Šejlinka (Ostrava), Maťo (Otrokovice), Mefi (Spytihněv).

Příjem 3 velmi plachých ko´tat z Luhačovic

 

17.1.2018

Dnes ráno telefonát - v Újezdě u Valašských Klobouk na zastávce autobusu sedí kotě. Paní, která mi volala, pracuje ve Zlíně a tuto zprávu se dozvěděla od paní, co autobusem projížděla. Naštěstí se podařilo přemluvit paní z květinářství naproti, aby kotě vzala k sobě s tím, že pro něj odpoledne dojedeme. Za hodinu nato další telefon - v té samé obci u školy kotě. To už bylo trošku složitější, ale přes paní učitelku a přes školníka se opět podařilo kotě dopravit do květinářství, kde tedy už čekala obě do té doby, než jsme pro ně ze Zlína přijeli. Obě koťata- kocourek a kočička - prošly veterinární prohlídkou, jsou mírně nachlazené, ale jinak zdravé. Dostaly pipetu proti blechám, které po nich rejdily a jsou dočasně umístěné ve Zlíně na Lesní čtvrti. Příští týden absolvují testy na kočičí nemoci a očkování.

Když se tak dívám na ten sníh, co venkku poletuje, jsme moc rádi, že jsme koťata přijali. Moc dobře by jim tam opravdu nebylo.

 

16.1.2018

Dnes byl opět veterinární den. Protrhání zubů absolvuje kocourek Adolf. Neustále má problémy se záněty zubů a tak se paní doktorka rozhodla k radikálnímu řešení. Ještě předtím byla Adolfovi zkontrolována krev a to biochemie i hematologie. Má mírně zvýšené hodnoty ledvin, budeme proto Adolfa i nadále sledovat a preventivně podávat léky na ledviny. Nějakou dobu bude určitě na ledvinové dietě. Pokud byste chtěli Adovi přispět na jeho léčbu, budeme velmi vděční. Nebude nejlevnější, přípravky Pronefra a Renavast bude užívat hodně dlouho. Za čas uděláme kontrolu.

Z pobytu na veterině si dnes bereme kocourka Mufíka, 7 měsíční kotě, které bylo na infuzích. Uvidíme, budeme rozhodně rozkrmovat. Jeho stav je stabilizovaný, ale zatím sám ještě nejí.

Ta nejhorší zpráva ze všech, Fousek, který se nám dnes nějak nepozdával, má potvrzenou mokrou formu FIP. Efuze kterou paní doktorka odebrala je žlutá. Fouska necháme v klidu užít si poslední chvíle. Je nám to nesmírně kocourku líto, tato nemoc je něco tak zákeřného, že jiný výraz pro ni neznám.

 

Včerejší příjem zajímavě zbarvená tříbarevná kočička, která se objevila už před vánoci u restaurace U Barcuchů. Nikdo jí nepomohl, nikdo nezavolal, nikdo se o ni nestaral. Stejná situace, jak se v říjnu u této restaurace objevilo malé černé kotě. Jenom jej vykopli z vnitřních prostor ven. Takže já mám rozhodnuto - tuto restauraci obloukem.

 

 

12.1.2018

Do nového domova ve Frýdku Místku odjel tento týden zrzavý kocourek Olda. Přitoulal se jako nevykastrovaný už min. 5-6 letý orvaný kocour k jednomu půldomku na Podvesné. Stal se z něj za ten rok pěkný frajer a tak při hledání zrzavého velkého kocoura byl jasná volba. Dnes odjela do Otrokovic roční kočička Hobby, která se usídlila ve Starém Městě u Uni Hobby a prostě zaměstnancům to nedalo, aby jí nepomohli. Hobby bude jako bytová kočička. Olda i Hobby jsou vykastrovaní, naočkovaní a testovaní na kočičí nemoci (negativně).

https://www.zonerama.com/Dobrerucezs/Album/4029843

7.1.2018

Dvě sousedící firmy, dva rozdílné přístupy - aneb krutí i hodní lidé. Ve čtvrtek telefonát - v jedné firmě v Lípě se našlo kotě, nejste někde poblíž a nemůžete vyzvednout ? Protože jsem nejen byla blízko, ale měla i čas, hned jsem tam jela. V areálu v Lípě našli pánové kotě, no kotě, kočičího dorostence. Měli jej v kanceláři a hledali pro něj pomoc a útočiště. Kocourka jsme předali naší paní veterinářce, ta jej prohlédla a prohlásila, že je to zdravý kočičí kluk jak buk. Dost...al jméno Lip z Lípy a na druhý den odcestoval přímo z ordinace do naší dočasné péče k Martinovi na Lukov.

Takže jedna firma z Lípy.

Spousta z vás si vzpomene na příběh nešťastného kocourka Štístka, který s vážným zraněním seděl u vrátnice vedlejší firmy v Lípě a lidé jej překiračovali s nezájmem a téměř odporem. Paní vrátná si venčila svého pejska v kabátku a nebohý Štístko trpěl v bolestech. I když jsme se jej snažili zachránit a MVDr. Vojtková dělala vše co bylo v jejích silách, kocourek po týdnu svůj boj prohrál. A přitom stačilo zavolat a Štístkovi včas poskytnout pomoc.

Tak to je druhá firma z Lípy.

https://www.zonerama.com/Dobrerucezs/Album/4018038

 

Proč máte rády šantu kočičí ?

Šanta nám umožňuje vstoupit do změněného stavu

Šanta je úžasná rostlina, která umožňuje stimulaci i uvolnění.

S říší rostlin máme velice silné spojení. S rostlinami se neustále dorozumíváme. Rostliny mají vědomí, na které se dokážeme napojit. Cítíme, jestli je rostlina zdravá a silná,  vnímáme její rytmus, účel i funkci. Rostliny nám umožňují seznámit se s životním prostředím a ostatními stvořeními, které žijí v dané lokalitě. Máme výjimečný čich a ten nám umožňuje rozumět rostlinám, ale komunikovat s nimi můžeme i na dalších úrovních.

 

Tak jsem dnes přemýšlela, jak naše stránky oživit, abyste se nejen dozvěděli nejen o dění v útulku ale také něco jinak zajímavého a třeba i poučného. O tom co se děje v útulku se nepíše snadno - je to sysifovská práce, od rána úklid, podávání léků, péče o marody, jízda na veterinu, na kastrace, na očkování, dokola, dokola a stále dokola. Pokud samozřejmě není nějaký "velký" případ. Tady vzniká ovšem jeden velký problém - pokud máme závažný příjem, vážnou nemoc, zranění - první zachraňujeme a léčíme a teprve potom píšeme. Takže často napíšeme až v momentě, kdy je situace stabilizovaná a celý případ už není tak dramatický. No každý má svůj přístup, někdo sedá k počítači ihned při příjmu zraněného zvířátka, někdo až může podat pozitivní zprávy a situace je mnohem lepší.

 

Tak aby to bylo trošku víc jiné a zajimavější, tak se budu ptát našich koček a ony pro vás budou odpovídat. Několikrát týdně, podle času. A vy nás sledujte, kdy opět s vámi budou naše kočky komunikovat. Takže první dotaz :

 

Proč předete ?

Vy se smějete, my předeme.

Lidé mají dar smíchu, kočky jsou obdařené schopností příst. Předení nás uklidňuje. Předeme, když jsme spokojené, ale i když nás něco trápí nebo bolí, abychom se uklidnily. Předení je tvořené specifickými vibracemi. Ty mají schopnost léčit a působí na obnovení rovnováhy těla a vnitřních orgánů. Stejně léčivým a zklidňujícím účinkem působí i na ostatní tvory, především na lidi. Potřebujete veškerou pomoc, kterou vám můžeme poskytnout.

 

28.12.2017

Už druhý den máme ve velmi vážném stavu kocourka Majka. Je na kapačkách, několikrát denně antibiotika a léky proti bolesti, kterou mu způsobují těžké průjmy. Majdan je v přísné karanténě a nám jenom nezbývá než držet palce. Je neustále zahřívaný, leží na vyhřívané dečce a obložený lahvemi s horkou vodou. Léčba bude dlouhá a náročná, pokud ji vůbec zvládne.

Dnes odjela do nového domova v Uherském Brodě kočička Isis. Už tam na ni čeká kamarád, 8 měsíční vykastrovaný kocourek. Tak doufám, že se budeš chovat slušně jako dáma a trošku kocourka zklidníš. Je to prý hodně velký divoch.

 

27.12.2017

Jaký je vztah mezi kočkou a člověkem ? Mezi kočkou a člověkem, který ji zachránil, staral se o ni a miloval ji ?
Vloni na podzim se na nás obrátil pan Vašek Vlček z Příboru, jestli bychom nemohli přijmout velmi hodného a přítulného mladého kocourka Míšu. Míša tak milující lidi byl schopen se přidat ke komukoliv a jít s ním až na kraj města, což také několikrát udělal. Pan Vlček, úžasný člověk, starající se o kočičky, měl o něj velké obavy. Míšu jsme tedy přijali k nám a velmi... rychle našel krásný domov. Své vánoce strávil již se svým milujícím páníčkem v typicky mužské domácnosti, což mu naprosto vyhovovalo. Potřeboval mít toho SVÉHO pána, svého a nedělit se. Dostala jsem několik krásných fotek, samozřejmě jak čas běží, tak už ty zprávy nejsou tak časté.

Dnes k nám na návštěvu s dárky (za ty moc moc děkujeme) zavítala paní, která tehdy s pánem přijela a Míšu znala. Sdělila mi velmi smutnou zprávu. Letos na podzim bohužel Míša po krátké a těžké nemoci zemřel. Šlo o velmi agresivní rakovinový nádor žaludku, který nebyl operovatelný. Jeho majitel se z toho vzpamatovává ještě dosud.

Když jsem se zeptala, kdy nás Míša navždy opustil tak mi k mému obrovskému údivu sdělila datum, kdy zemřel i vzácný člověk, jeho zachránce pan Vlček. Souznění lidského a kočičího osudu ? Nevím, ale přiznám se, že mě zamrazilo.

Věříte na náhody

21.12.2017

Svůj domov v Bystřici pod Hostýnem našel zrzavý kocourek Medík. Už na něj čeká kamarádka, 4 letá moc hodná kočička. S novou paničkou si doslova padli do oka, Medík se jí ovinul kolem krku a začal se blahem rozplývat. Medík bude bytový kocourek a ve vhodnou dobu bude vykastrovaný.

Máme hlášeny 2 koťata, narozená asi v srpnu. Jsou v Luhačovicích a velmi naléhavě potřebují pomoc. Leží na betoně a nemají se ani kde schovat.