Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuálně (archiv) říjen 2013

 30.10.2013

Za chvíli vyrážím s Blue na veterinu. Dnes dostane infuze. Sice průjem i zvracení ustalo, ale stále nejí a pije jenom velmi málo. Přidáme výživu a zavodnění a doufám, že to Blue zvládne. Felixe budeme objednávat na kastraci příští týden, stejně jako kočičku Marlen, kterou jsme přijali 28.10. z Uherského Hradiště. Včerejší zvracení černobílého koťátka Křemílka které nás docela vyděsilo už ustalo, nicméně bereme jej na veterinu taky. Podáme předpokládám Canglob P jako prevenci panleukopenie a cerenii proti zvracení.

29.10.2013

A ještě jedna vzácná fotka, Hubert náš "služebně nejstarší kocour" zakladatel naší kočičí rodiny, odpočívá po namáhavém dni plném číhání na myši a polehávání někde v trávě. Vzhledem k tomu, že Hubísek je kocour který se opravdu přijde pouze domů najíst, v zimě spí v kotelně u kamen, tak je fotka na kuchyňském stole vážně vzácnost.

hubert103.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Lucky nám přibrala, je z ní hotová koule... A takový to byl střízlík

lucky.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Další mňouk týdne - naše Mabinka. Je stále volná, pokud by někdo měl zájem o extrémně mazlivou hodnou asi 5 měsíční kočičku, tak hlaste se.

mab2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Příjem z Kostic u Hodonína, kočička s odrostlým asi 6 měsíčním kotětem, lidé je našli na své zahrádce. Bohužel v Hodoníně bojují s nemocí, takže nové příjmy neberou.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/29.10.2013_Kocicka_s_odrostlym_kotatkem_z_Kostic_u_Hodonina

Černá koťátka z Jankovic u Uherského Hradiště,  Jeřábek, Kryšpínek a Štěpánka. Jejich matku už dali vykastrovat, a zůstane u rodiny, kam se i s koťaty přišla ukrýt.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/29.10.2013_Tri_cerna_kotata_jako_uhel_z_Jankovic_u_Uherskeho_Hradiste

 Koťata z chatové oblasti Zelené údolí u Želechovic, Lorenzo a Sabina. Pozor Lorenzo je extrémně mazlivý, naprostá vlezka vtěrka, ihned po přijetí za krkem a nehodlal se pohnout.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/29.10.2013_Kotata_z_chatove_oblasti_Zelene_udoli_u_Zelechovic

 

28.10.2013

Koťátko Rixie, po amputaci ocásku, už má novou rodinu. Ale budou si muset ještě počkat. U Rixie se objevila zvýšená teplota a užívá antibiotika, min. po dobu 10 dnů. Po ukončení léčby pojede ke kamarádce naší paní veterinářky. Rixie pochází z Otrokovic, kde jej našla paní, která už zachránila a přivezla k nám rezavého Olinka.

rixie.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Rixie se moc zkamarádila s rezavým kotěcím klukem, kterého jsme přijali z Uherského Hradiště, s Barnabáškem.

barnabas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Zrzavý kocourek s poraněným ocáskem z Lesní čtvrti ve Zlíně je již odchycený, ještě se sklopcem jsme jej odvezli na kastraci a byl mu zároven ošetřen i ocásek.

Z areálu za technickými službami na Januštici ve Zlíně byl ochycený kocourek Míša a kočička Tygr. Jsou již oba po kastraci, v pátek 25.10. byl Míša vypuštěn zpět do areálu, kde byl zvyklý a kde jej paní denně chodí krmit. Tygr bude vypuštěný až tento týden, u koček se rána po kastraci hojí déle. Ještě tam zbývá odchytit Peggynku, které ale budeme hledat nový domov.

Stále se na Jižních svazích nedaří odchytit kočičku bez zadní nohy a ještě 2 kocourky, doufáme že to zvládneme ještě letos.

Dnes jsme přijímali asi 12 týdenní kotě - kočičku, kterou paní při procházce se synem našla v lese u Maršova nedaleko Uherského Brodu. Kromě toho ještě jednu kočičí slečnu, asi roční mourovanou mírně dozrzava kočičku z Uherského Hradiště.

Z Nivnice nám minulý týden přivezli kocourka, dostal jméno Felix. Jakmile vložím fotky budete určitě vědět, proč. Jakmile jsem kocourka uviděla, měla jsem dojem deja vu. Dvojník kocoura Felixe, který k nám přišel v roce 2010 v naprosto zdevastovaném stavu. Přežíval asi půl roku v keřích u prodejny v jedné vesnici nedaleko Zlína. Bohužel po 3 měsících byla u Felixínka diagnostikována FELV, na kterou 2 dny před Štědrým dnem 2011 zemřel. Tento kocourek je jeho kopie.

Fotky budu vkládat zítra.

Na Vysočině máme příjem náádherných zrzavých kocourů a koček z Dačic u Telče. Pochází z domu po zemřelém majiteli a rovněž dnes přírůstek dvou koťat z Brna. Jinak  umistujeme, už se daří nacházet domovy i pro dospělé kočičky.

21.10.2013

Lizzy z Pašovic. Úžasná uvrněná kočičí slečna, asi 3 měsíční želvinka s rezavým flíčkem pod krkem.

lizy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Sobotní příjem dvou mourovaných kotěcích holek ze Šumperka. Nina a Kora.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/21.10.2013_Kotata_ze_Sumperka

Alan už je na tom mnohem lépe - posuďte sami.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/21.10.2013_Nove_fotky_Alana

 Vyfotili jsme "mňouk týdne" - naši Lucky.

lucky---mnouk3.jpg

 

 

 

 

17.10.2013

Kočička se zlomeným a sedřeným ocáskem je už po operaci. Bohužel ocásek musel být odstraněn, bude mít asi 4 cm pahýlek. Ocásek už byl mrtvý, skoro uhnilý a mohla by se šířit sepse do celého těla. Ted koťátko odpočívá. Dali jsme mu sparingpartnera, zrzavého asi 6 měsíčního kluka, kterého jsme přijali z Uherského Hradiště. Společně s ním jsme ještě brali 4 odrostlá kotata, jarní, mazlivá hodná ale ta šla všechna do venkovní voliéry. Je to v nynějším počasí, kdy je relativně ještě docela teplo a velmi vlhko, velmi dobré klima pro šíření virů a nákaz a ve venkovní voliéře jsou na tom kočky vždycky zdravotně lépe než v uzavřené místnosti.

Včera jsme byli na kontrole s Alanem v Brně. Hodnoty krve se výrazně zlepšily, pan doktor měl radost, léčba pokračuje. Alan sice vyhráno nemá, ale jeho šance na dobrý život se podstatně zvýšily. Krevní obraz ještě v normálu není, ale je v některých ukazatelích téměř o dvojnásobek lepší. Transfuze a léky na krvetvorbu byly úspěšné.

O víkendu budeme přijímat 3 koťata ze Šumperka, pán nám je přiveze do Olomouce. Spolupracuje s útulkem v Bruntálu, koťata našel v lese a vypiplal je. Bohužel je řidič z povolání, takže jeho pobyt je časově omezený a o kotata by se neměl kdo postarat.

Ostatní kočky a koťata zatím nepřijímáme, prosím všechny, kdo mohou, aby si je ponechali doma. Bereme pouze kočičky a koťata v akutní nouzi, tedy venku, kde velmi strádají. Pokud je má někdo doma, prosím o trpělivost, zařadíme vás na čekací listinu. Ale všichni zkoušejte také inzerovat a hledat domovy. Jsme ve Zlíně pouze 3 a víc nezvládáme.

 

14.10.2013

Koťata z minulého týdne, tedy ta mazlivá, která byla ochotná zapozovat. Ještě je tady 6 koťat naprosto nekontaktních, doslova naštvaných, že jsme omezili jejich životní prostor. Sice je to vykoupené dostatkem jídla, teplem a pohodou, ale to prostě tito tvorečci naprosto nechápou.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/14.10.2013_Kotata_prijata_ve_41._tydnu

Dnes 14.10.2013 jsme přijímali koťátko asi 2 měsíční, kočičku, z Otrokovic. Chudinka másedřený ocásek až na živé maso. Dostala antibiotika, zítra bychom zajeli k našemu veterináři, abychom se rozhodli, co dál s ocáskem podniknout.

Alan 7.10.2013 úspěšně podstoupil transfuzi krve. Dárcem byl náš 6 letý kocour Rozár. Už jednou krev daroval, a to kočičce sražené autem. I nyní byl skvělý, i když potom na nás byl 2 dny hodně naštvaný. Alan se zatím drží, chut k jídlu má velkou, bříško jako bubínek. Ve středu 16.10. jedeme do Brna na kontrolu.

Koťátka ze Zámoraví z Napajedel zdárně dokončila léčbu a zvládla to. Největší starost jsme měli o tříbarevnou kočičku, kterou jsme týden museli dokrmovat stříkačkou a byla na tom velmi špatně. Snad to už nyní zvládnou.

celý minulý týden byl ve znamení příjmu a odchytu koček a koťat. Ač jsem si vždycky myslela, že podzim bývá klidný, tak mi nyní připomíná jaro. Jenom s tím rozdílem, že většina kotat k nám přichází nachlazených s rýmou, kašlem a teplotami.

První příjem byl kočička s 5 koťátky z Nivnice, rodiště mé maminky, kde jsem do svých 8 let pravidelně trávila několik týdnů v roce a víkendy.

Dále jsme přijímali 6 ko ťat z odchytu v Uherském Brodě. Některé z nich jsou velmi plaché, ale tak 3 (tj. polovina) se už nechají hladit. Všechna koťata bylo nutné přeléčit, zejména oči byly v katastrofálním stavu. Většinu měla také rýmu.

Ve středu 9.10. přivezli dvě koťátka ze zahrádek na Rybníkách ve Zlíně, říkali jsme jim Black and White, jedno černé jedno bílé. Tyto byly kupodivu v pořádku, zřejmě se jich někdo takto zbavil a vyhodil je na zahradu majitelů, kteří naštěstí mají kočky rádi.

Ve čtvrtek 10.10. jsme přijali 2 koťata z areálu Barum v Otrokovicích, ta jsou ještě u nás, jsou to asi 5 měsíční mourci, ale velmi plašší a nekontaktní. Protože do nich potřebujeme nacpat entizol, tak je to denní boj v rukavicích a s prokousnutými prsty (i pře kožené rukavice).

Stejně ve čtvrtek jsme přijali 5 koťat od Domova důchodců v Otrokovicích a jedno kotě od benzínové pumpy v Uherském Hradišti.

No celkem je to velká nadílka, ale doufám, že to zvládneme ve zdraví a bez psychické újmy. Už jenom to ranní krmení stojí za to, když se na skoro ještě rozespalého člověka vyhrne horda koťat, které dávají hlasitě najevo, že už minimálně před dvěma hodinami, to je tak ve čtyři ráno, měla panička vstát a donést velký dlabanec.

O tom, že když kotata mají dobrý příjem, tak mají i dobrý "výdej" netřeba pochybovat.

 

6.10.2013

Koťátka, která jsme přijali z Častkova a z Mařatic měla štěstí (vlastně i my, protože jsou zdravá kromě blech a svrabu), ale většinou přijímáme chudáčky jsou jsou tito z Napajedel (ze Zámoraví). Kočička - jak už to většinou tak bývá - porodila někde v křoví koťata a vyvedla je, až jim bylo tak 4 týdny. Očička v zoufalém stavu, zahnisané, víčka skoro srostlá k sobě. Paní je svědomitě měsíc léčila, denně dojížděla ke svému veterináři na antibiotika a prokapávání očí. Takže to co vidíte, je už mnohem mnohem lepší než když je našla. Ráda bych jí za její péči moc poděkovala.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/6.10.2013_I_takova_kotatka_mame_v_prijmech_-_tato_od_Napajedel_Zamoravi

Příjem koťat z vesnice Častkov od Uherského Brodu. Při pohledu na ně mě pouze napadlo: kolik otců tam proboha bylo ! Takovou směsku z jednoho vrhu jsem ještě neviděla.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/6.10.2013_Kotata_z_Castkova_u_Uh._Brodu_-_od_kolika_otcu_ty_kotatka_proboha_jsou

Ještě jsem se chtěla pochlubit - minulý týden byl opět úspěšný na odchyt kočiček na Jižních svazích u 1. segmentu. Odchytili jsme do sklopce 4 kočky. Další odchyt bude v pondělí a v úterý začínáme u Technických služeb na Januštici.

Faustík dokrmený, Alan pořešený s injekcemi. Včeraj sme přijali kočičku s 5 asi 4 týdenními koťátky z Nivnice. Kotátka porodila někde ve stodole a za měsíc je přivedla k paní na dvorek. Čtyři kotátka capkala s matkou, páté kotě nesla v zubech.

Alan podstoupí příští týden transfuzi krve. Musíme natestovat našeho kocourka Rozára, který už jednou krev dával kočičce sražené autem. Ale bylo to před 3 lety a testy musíme zopakovat.

Příjem 2 koťat asi 6 týdenních z Uherského Hradiště. Nálezci je našli v zavázaném igelitovém pytli u popelnice.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/6.10.2013_Sorbet_a_Zubejda_ze_zavazaneho_igelitoveho_pytle_u_popelnice

3.10.2013

Protože mi poslední dobu dělal starosti Alan, kterému se jakoby pořád vracela viroza, dnes jsme nechali udělat rozbor krve. Vyšel doslova katastrofálně. Červené krvinky na 1,5, hemoglobin na 32 (má být kolem 100) a hematokryt na 11 (má být nad 70). Doslova kritický stav. Zítra jedeme do Brna k MVDr. Kučerovi, nasadíme léky na krvetvorbu a nabudíme imunitu. Zvážíme imunomodulanty nebo interferony. Držte nám palce.

Tak mi připadá, že ten letošní rok číslo 13 na konci nemá jenom tak. Nejsem pověrčivá, ale letošní rok je naprosto příšerný, zejména jeho 2. polovina.

 

2.10.2013

V sobotu 28.9. jsme přijímali 3 koťata z Napajedel, ze Zámoraví - směr na Halenkovice. Koťata mají velmi nemocné oči, chlamydie. Jezdíme denně k doktorovi, dostali antibiotika a oči prokapáváme 6x denně a mažeme tetracyklinovou mastí. Kromě toho aplikujeme umělé slzy.

Včera telefonát z Uherského Hradiště. Paní našla na sídlišti v zavázaném igelitovém pytli 2 kotata, asi 6 týdenní. Naštěstí to přežila bez nějaké velké újmy, hned je prohlédli u veterináře a dnes jsem prcky přivezla k nám do Zlína. Jsou to černé krásné koťátka, kluk a holka.

Další přírůstek máme z Častkova, kde přivedla kočka na dvůr pět koťat. Vůbec nechápu, s kolika kocoury ta koťata měla. Dvě z nich jsou bílí peršani, jedno je bílé ale krátkosrsté, jedno je černé jako uhel a jedno je mourek. Je to tedy vážně směska. Navíc jeden peršánek má genetickou vadu - zadní nožičku má pahýlek. Je to podobné jako Timmi, jenomže tomu jsme museli nožičku nechat úplně amputovat.

Kotata jsou vcelku v pořádku, největší obavy máme o ty ze Zámoraví, protože velmi málo jí a jsou velmi velmi hubení. Snad to zvládnou.

1.10.2013

Chtěla bych moc poděkovat paní Jarmile Fišerové z Opavy za balík plný úžasných nádherných a měkoučkých koberečků a mlsky pro naše kočky. Koberce už jsou v provozu, kočičky si na nich lebedí. První pozovala naše Mab, ta prostě musí být u všeho hned. Paní Fišerová moc děkujeme.

koberce-mab.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do nabídky byl přidán nádherný zrzavý kocoure, asi 4 měsíční, Zrzoun. Pochází ze Zlína z Jižních svahů a je prostě úžasný. V útulku je skoro 6 týdnů, na začátku jsme bojovali s nemocnýma očima. Nyní je úplně v pořádku.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/1.10.2013_Zrzoun_z_Jiznich_svahu_ve_Zline

 Kočička Minda (již vykastrovaná) se k nám dostala z průmyslového areálu Rybníky ve Zlíně. Kočičku ve firmě krmili, starali se o ni velmi vzorně, dali ji vykastrovat. Firma se bohužel ruší a Minda by zůstala v areálu sama bez pomoci.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/1.10.2013_Kocka_Minda_z_prumysloveho_arealu_na_Rybnikach

 Rory odchycená ve stavebninách Intecs v průmyslovém areálu Toma Otrokovice. Vyfocená ještě v odchytovém sklopci.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/1.10.2013_Rory_ze_stavebnin_v_arealu_Toma_Otrokovice

 z Lucky je vidět jenom zadek, ale velmi přibrala, je z ní opravdová obrovská kočka. A takový to byl chroustek když k nám přijela.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/1.10.2013_Lucky

Radka z Bohuslavic a Tabi ze Zlámance - moc hodné koťata, nalezené vyhozené venku.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/1.10.2013_Radka_z_Bohuslavic_a_Tabi_ze_Zlamance