Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuálně (archiv) duben 2015

28.4.2015

Moc děkujeme paní Skybové z Kroměříže za mega dar - spoustu konzerv pro kočky. Včera už dostaly večeři a říkaly, že by si daly ještě nášup.smiley

dar-od-pani-skybove-z-kromerize1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Naše Kristýna si vzala na starosti odchyt koťat na sídlišti Jižní svahy ve Zlíně a pojala to velmi akčně a zodpovědně. Za dva dny se jí podařilo do sklopce ulovit dva nádherné zrzavé mrnousy, tak 2 měsíční koťata. Budeme pokračovat dál. Zatím jsou v karanténním boxu, dostali stronghold a při zítřejší pravidelné návštěvě útulku  je paní doktorka prohlédne.

odchyt-na-jiznich-svazich-ve-zline3.jpg

 

 

 

 

 

 

odchyt-na-jiznich-svazich-ve-zline1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

25.4.2015

Norma je na infuzích na klinice. Dostává silná antibiotika a infuze Duphalitu. Kočička má velmi silný zánět, podle výsledků krve vysoký počet bílých krvinek a neutrofilů. Má dost práce sama se sebou a o koťata se přestala úplně starat. Bohužel i přes krmení každé 2 hodiny 3 koťátka zemřela a čtvrté je na tom velmi velmi špatně. Péči o Normina koťata převzala kočička z Velkého Mederu, která pečuje o své jedno koťátko. Ta má zase vpáčené bradavky, kojení je obtížné a mléka má velmi málo. I její koťata byla od druhého dne po porodu dokrmována u naší doktorky, bohužel dvě zemřela.

 

24.4.2015

Diuška je zamluvená do Ostravy, odjíždí příští víkend.

Dnes našel nový domov kocourek Emilek, odjel se super rodinou do Vizovic.

Zítra by mohla odejít do nového domova další naše kočička.

Omlouvám se za nedostatek příspěvků, kočička Norma je nemocná, bere antibiotika, snaží se starat o koťata, ale nemá dost mléka. Dokrmujeme mlékem od RC, masírujeme, čistíme. Kolotoč kolem 5 koťat, kterým je 10 dní. Držte palce a prosím o shovívavost, vše se ted točí kolem koťat.

 

21.4.2015

Kočička - kotě nalezené v centru Zlína na parkovišti není kluk, ale holka, jméno dostala Diuška.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/21.4.2015_Diuska_ze_Zlina

Jožínek se lepší den ode dne. Je stále na Prednisonu, ale postupně snižujeme dávky. Důležité je, že Jožka sám jí, má chuť k jídlu, k mazlení, k hraní, je v pohodě a jeho zdravotní stav je stabilizovaný.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/21.4.2015_Jozinek_se_uzdravuje

19.4.2015

Včera odjela do nového domova v Nětčicích u Kroměříže kočička Mia. Už večer jsme dostali zprávu, že se zabydluje, aklimatizuje a vypadá to velmi dobře. Kočička bude mít za kamaráda staršího vykastrovaného kocourka a po čase nezbytném, aby si zvykla, bude moci chodit na zahrádku.

 

17.4.2015

Jožínek už sám baští, sice opatrně, ale jde to i bez sondy.

Norma má koťátek 5, ještě později porodila poslední zdravé kotě.

Dnes rodila kočička přijatá z Velkého Mederu společně s Jožínkem. Máme 3 koťátka, z toho 2 černá a jedno mourované. Obě kočičky jsou v pořádku, plně kojí a jsou spokojené.

Výsledky histologie Zojinky přišly dnes ráno. Zojinka má velký zánět ve střevech. Zatím paní doktorka váhá s nasazením kortikoidů, a proto Zojinka bude na hypoalergenní dietě od RC a jako doplněk pouze krůtí, králičí nebo kachní maso. Musíme se vyvarovat veškerých alergenů a uvidíme, jestli taková přísná dieta zabere.

Diuška (původně jsme mysleli že kocourek, proto Diego) ale je to krásná bílá kočička se zrzavým ocáskem má zánět močových cest. Dva dny byla na infuzích, nyní užívá antibiotika.

Jinak až na stále se opakující problémy s očima u Daria nic nového, kočky i koťata jsou zdravá a o víkendu jsou nahlášení dva zájemci o kočičky.

 

15.4.2015

Ouško a Tanki posílají z Břeclavi moc pozdravů a byli poprvé na zahrádce, samozřejmě pouze pod dozorem a pak šup zpátky domů.

Dobrý den, posílám další fotky, kočičky se byli podívat i na zahradě, moc si to užívali, ale po celodením šmejděním byli úplně utahaní tak prochrápali celou noc. Jinak kočičky den ode dne přibírají a rostou. Mají se skvěle ale jak jste říkala to jde vidět i s fotek :-D 

http://eva1960.rajce.idnes.cz/15.4.2015_Ousko_a_Tanki_poprve_na_zahradce

Jožínek je od včerejška na veterině. Jak jsem psala, ucpala se mu sonda. Ale Jožínek prý už začal sám baštit - hurááá!!! a tak pro něj dnes navečer jedeme.

Výsledky histologie Zojinky stále nejsou, jsme velmi napjatí, co to koťátko stále trápí.

Vše máme po dnešní prohlídce zdravé, pouze Sammy pokračuje v Prednisonu, Freddy dostal Ronaxan.

Kočička Norma, přijatá 9.4.2015 z areálu v Tlumačově porodila 4 nádherná koťátka asi před 2 hodinami. Bylo jich 5, ale to poslední se narodilo již mrtvé, mělo vystouplou páteř a viditelně nevyvinuté.  Protože u nás byla zrovna na pravidelné týdenní prohlídce paní doktorka, kočičku i koťata prohlédla a všechny jsou zdravé. Mají velkou chuť k jídlu a Norma spokojeně odpočívá u svojí kočičí rodinky. Stačilo málo, kdyby si jí pán, který sleduje naše stránky, nevšiml a nezavolal nám, tak rodila někde pod keřem a bůhví jak by to dopadlo.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/15.4.2015_Norma_a_jeji_kotatka

Včera večer urgentní telefonát. Dvě studentky z Malenovic našly pod hradem v trávě kocourka ve velmi špatném stavu. Ležel tam prý již od rána jako mrtvý, když se to dozvěděly, šly se podívat a zjistili že kocourek žije, ale sotva dýchá. Hned jsem jej převzala a v 19.30 jsem s ním byla u naší paní doktorky. Bohužel kocourek byl viditelně otrávený, dostával křeče, měl neměřitelnou teplotu, zorničky nereagovaly. Nezbývalo nic jiného, než jej nenechat dále trápit v bolestech a v klidu jej nechat odejít. Je hrozné, že kolem něj prošli lidé bez povšimnutí, a nikdo mu nepomohl, až dvě studentky večer a za to jim moc děkuji.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/15.4.2015_Neznamy_kocourek_od_malenovickeho_hradu

 

13.4.2015

Ráno bude výjezd na veterinu, sonda kterou krmíme Jožinka neprotéká jak obvykle, něco je ucpané. Přestože ji před krmením i po krmení důkladně proplachujeme, tak zřejmě po týdenním podávání rozmixovaných paštik Recovery mohlo něco ulpět na stěně sondy. Uvidíme, jestli paní doktorka zítra nezváží, že budeme krmit už normálně. Jožínek by se měl rozjíst.

 

Kocourka Freddyho jsme přijímali z Pohořelic. Oslovil mě příbuzný paní, kterou odvezli do nemocnice a zřejmě se již nevrátí. Kocourek tam zůstal venku, krmila jej sousedka a už nechtěla dál. Původně jsme kocourka nechtěli přijímat, máme nyní nad stav a nebylo místo. Nicméně jsem se nechala ukecat a když se podívám na toho vyhublého zoufalce tak jsem ráda, že jsme jej k nám vzali. Dá to fušku, kocourka vykrmit. Jednak je celý olysalý (alergie na bleší kousnutí a že jich tedy měl - dostal Comfortis), jednak je hubený a podvyživený. Freddyho jsme pojmenovala (snad mi to chudák odpustí) po Freddym z Noční můry, protože je to prostě hrůza. Ale pouze na pohled. Jinak je Freddy úžasný mazel, velmi vděčný, hodný, absolutně nenáročný. Je vidět, že je šťastný, že se mu podařilo najít konečně klid, pohodu, dostatek jídla a teplo. A užívá si toho ...

http://eva1960.rajce.idnes.cz/13.4.2015_Freddy_z_Pohorelic

Kocourek Sammy je stále v léčbě. Po prodělané kaliciroze má stále jazyk samý bolák a tak sice jí, ale s bolestí. Je to velký bojovník, chut k jídlu má a tak prostě baští i přes překážky. Protože pobyt v karanténním boxu byl pro něj stresující, antibiotika již nebere, okupuje moji pracovnu a doufám, že jej budeme moci co nejdřív zařadit do skupiny koček v rekonvalescenci.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/13.4.2015_Sammy_je_stale_v_lecbe

Po delší době dávám zprávu o koťátku Karličce. Karlička podstoupila velmi náročnou ortopedickou operaci, bez které by během růstu měla obrovské bolesti, chodila by doslova po kolenou a byl by to důvod k euthanasii. Operace se podařila na výbornou, Kája chodí a běhá jakoby neměla nikdy žádné problémy s nožičkami. A je prostě nááádherná, kotě s takovýma obrovskýma očima jsme tady snad ještě neměli. A když s nimi zamrká, tak je jí prominuta každá lumpárna.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/13.4.2015_Nadherna_Karlicka

 

 

9.4.2015

Dnes odpoledne odjel do nového domova v Lůžkovicích u Zlína kocourek Cyril. Jeho noví páníčci dlouho váhali mezi Cyrilem, Miou a Felixem, nakonec zvítězil klidný pohodář Cyrda. Kocourek bude zatím doma a potom bude mít možnost chodit ven. Jsem přesvědčená, že v rodině se 3 dětmi bude dost rukou na vymazlení a hlazení. Navíc se nakonec ukázalo, že noví majitelé Cyrila jsou přátelé naší paní doktorky. Super.

přišly výsledky Zojinky z Laboklinu, pankreatická lipáza opět negativní. Dnes zbývala poslední možnost - Zojinku uspat a vzít na histologii vzorek tlustého a tenkého střeva. Zojinka má nadměrně zvětšené mízní uzliny v tříslech. Uvidíme příští týden co řekne histologie. Chudák kotě, už podstoupila veškerá možná vyšetření a stále tápeme, co je příčinou průjmu.

Dnes byl také příjem - a to vysoce březí kočičky z průmyslového areálu v Tlumačově. Kočička by měla rodit každým dnem. Moc děkujeme pánovi za zavolání a za to, že kočičku týden krmil a staral se o ni.

 

 

8.4.2015

Jožínek právě podstoupil vyšetření jícnu, endoskopii. Zároveň mu byly odebrány kontrolní vzorky krve jak na krevní hodnoty, tak znovu na testy FELV a FIV. Na tyto kočičí nemoci je Jožínek negativní. Hodnoty krve dopadly velmi dobře, jak je měl minulý rozbor všechny v "nesprávných" číslech, tak nyní jsou v normálu. Na sonu jsou pouze zvětšené žlučovody, jako následek zánětu jater (žloutenky). Při endoskopii byla ale zjištěna ezofagitida, má vřed na kořeni jazyka a začátku jícnu, který mu brání - ačkoliv by velmi rád jedl - jídlo spolknout. Bohužel vředy jsou v místech, kde je velmi těžké aplikovat jakoukoliv lokální anestezii tak předpokládám, že krmení sondou bude dále pokračovat.

Kočička Melánie z Velkého Méderu, kterou jsme přijímali společně s Jožínkem, již bude rodit každou chvíli. Je víc širší než delší a už ani moc nejí. Začíná se jí spouštět mléko.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/8.4.2015_Melanie_z_Velkeho_Mederu

Při zastávce v centru Zlína jsem zpozorovala kotě, které se otíralo o pneumatiku zaparkovaného auta. Bylo celé špinavé, jakoby spalo na uhlí. Kotě se mi podařilo upoutat, pohladit, chytnout a naložit do přepravky, kterou pro tyto případy vozím v autě. Kotě je Diego, má odhadem 4 měsíce a je v karanténě.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/8.4.2015_Diego_ze_Zlina

Doufáme, že již zítra konečně dostaneme tolik očekávané výsledky pankreatické lipázy z Laboklinu - Zojinka. Její průjem je neustálý a co sní, to vyprůjmuje.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/8.4.2015_Zojinka_v_karantennim_boxu

 

 

7.4.2015

Netrpělivě čekáme na výsledky Zojinčiného průjmu, které jsme zaslali minulý týden do Laboklinu. V případě, že bude výsledek opět negativní, tak nezbývá nic jiného, než Zojinku uspat, v narkoze vzít vzorek střeva a poslat na histologii. Nic jiného už nemáme v záloze.

Jožínek je stále krmený sondou, pravděpodobně bude muset paní doktorka udělat endoskopii, co mu v jícnu brání v jídle.

 

6.4.2015

Kocourka Jožinka krmíme sondou 4x denně. Dostává Recovery dietu, střídáme s Convalescence Support - sušenou výživou od RC. Připomínám, že Jožínek k nám přišel s velkou sepsí, nevíme co ji způsobilo, nicméně má kritické jaterní hodnoty. Nemoci FELV a FIV byly testy vyloučeny, stejně tak jako FIP - podle poměru albuminu a globulinu a ostatních hodnot krve. Kocourek byl několik dní na opiátech, ale odmítá sám jíst, takže musel dostat jícnovou sondu. Vyslovuji velké obavy o to, zda Jožínek svůj boj vyhraje. Musí hlavně chtít a mít chuť bojovat, nejhorší je když to kočička začíná vzdávat. Pokoušíme se jej rozjíst na vařeném rybím filé, zatím slízal aspoň vodu.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/6.4.2015_Jozinek_bojuje_o_zivot

Antonio

http://eva1960.rajce.idnes.cz/6.4.2015_Antonio

Oxanka je zamluvená, noví majitelé přijedou zítra odpoledne. Je to moc milá a hodná kočička, z jejích koťat, které dostaly přezdívku Kaňky pro své bílé zbarvení s černými flíčky už zůstal ve Zlíně pouze Bastien. Vleklé problémy s očima jsme už vyléčili a Bastienovi budeme hledat nový domov.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/6.4.2015_Oxanka_je_zamluvena

 

4.4.2015

Rovněž od Aury, která našla domov v Šarovech u Zlína, jsme dostali fotky a velikonoční přání

http://eva1960.rajce.idnes.cz/4.4.2014_Aura_z_noveho_domova_v_Sarovech/

Kristián

kristian0504.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.4.2015

Zpráva od majitelů zrzavo bílého kocourka Mišánka, který našel domov v Kroměříži.

Dobrý den, 

Miky se má dobře - je strašně mazlivý a ukecaný. Spí v posteli, ale už chodí i ven na zahradu. Je zdravý a čistotný - prostě super kocourek, se kterým jsme moc spokojeni. :) Čekáme jenom až trochu dospěje, abychom jej mohli nechat vykastrovat. 
Přeji zdravé kočičky a hodně skvělých nových majitelů pro ně. 
 

Do nového domova v Napajedlích ke starší paní odjela kočička Rose. Jsme velmi rádi, že MVDr. Hlačíková z Napajedel odkázala paní, která sháněla dospělou, klidnou a mazlivou kočičku pro svoji maminku, právě na náš útulek a jako nejlepšího adepta jsem paní nabídla Rose. Moc se líbila a určitě bude v novém domově vymazlovaná a šťastná.

 

Zojinku máme zpět v útulku. Dostává pankreolan a o další léčbě se rozhodne, jakmile dorazí výsledky z Laboklinu.

Ludva bohužel rozhodl za nás. Za hodinu na to, co jsem mluvila s paní doktorkou, zemřel. Usuzujeme na rychlý průběh FIP. Pro všechny, kteří by si mysleli, že jakmile u nás v útulku zemře zvířátko, automaticky řekneme : to byla FIP, s tím se nedá nic dělat - není to v žádném případě tak. S touto nemocí jako s pravděpodobným faktorem počítáme na základě výsledků rozborů krve, na základě toho, jak zvířátko vypadá - jeden pan doktor, kterému projde pod rukou množství kočiček s FELV a FIP vždycky říkal tzv. fipková tvář, hranatá, zapadlé oči a zamaštěná rozcuchaná srst. Samozřejmě zamaštěná srst bývá i při průjmovitých onemocněních (giardie atd), ale ve spojení se zvláštní zužující se hlavou a jinými příznaky je to velmi pravděpodobné. Je nám to moc líto, nemoc Ludvy měla neuvěřitelně rychlý průběh. Ještě ve středu byl relativně dobrý, "pouze" užíval Synulox a jeho stav se zhoršoval opravdu hodinu od hodiny.

Jožínek má teplotu 40,3, znovu musí užívat kortikoidy a dostává znovu infuze.

 

 

2.4.2015

Zojinka je stále na hospitalizaci, průjem neustává. Její "žravost a nenasytnost" je neuvěřitelná, je schopná sníst ráno 400 g konzervu Carnys, ale potom to během hodiny jde všechno ven. Dostává léky na podporu funkce slinivky, čekáme na výsledky pankreatické lipázy. Zojinka je čilé a velmi aktivní kotě, ale ten průjem řešíme již měsíc. 3x se posílaly vzorky do Sevaronu, 3x přišly negativní. Uvidíme, musíme zjišťovat dál....

zojinka-pred-odjezdem-na-hospitalizaci1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Kocourek Ludva, který je na hospitalizaci, se výrazně zhoršil. Před pár minutami mi paní doktorka volala, že hodnoty se zhoršily oproti včerejšímu dni a kocourek je hodinu od hodiny horší. Neví, jestli přežije noc a požádala mě v případě, že by v noci došlo k nejhoršímu, o možnost uspání. Bojím se o kocourečka. Podle paní doktorky a podle testů, které byly prováděny 2x v průběhu dvou dní, by přicházela v úvahu akutní forma FIP. Bílé krvinky ze 4 jsou na 2, jaterní a ledvinové hodnoty velmi špatné, mizí krevní destičky. Přestože poměr albuminu a globulinu byl včera na 57, ani to není důkazem, že to FIP není.

Tady je Ludva ještě v pořádku.

ludva-2803.jpg

 

 

 

 

 

 

 

1.4.2015

Kocoura Jožinka už máme doma, má zavedenou sondu a krmíme. Budeme se pokoušet rozkrmit jej i normálně, ale zatím má celou bolavou tlamičku a tak používáme sondu.

Jednoho kocourka jsme přivezli, druhý odjel na hospitalizaci. U naší paní doktorky bude na sledování a vyšetření kocourek Ludva. Dnešní hodnoty krve nebyly v pořádku, nízký počet bílých krvinek necelých 5, hematokryt také nebyl ideální a silně žlutá krevní plasma.

Na hospitalizaci u paní doktorky je rovněž Zojinka. Koťátko má již měsíc nepřetržitě průjem. Veškerá vyšetření v Sevaronu na giardie, kokcidie, bakteriologické vyšetření, všechno negativní. Zojinka užívá Vet Regul, pastu IG Pro při průjmových onemocněních, dietní granule od Royal Canin Hypoalergenic - nic nezabírá. Budeme pokračovat v dalším vyšetření, zcela určitě je na řadě vyšetření slinivky - pankreatická lipáza. Zojinka je malý vychrtlík, ale sní denně (resp. nejraději by snědla) tak 2 velké konzervy, od jídla odhání i dospělé kocoury. Jenomže potom z ní vše vyjde ven.

 

Máme zamluvenou jednu hodnou mazlivou kočičku ke starší paní do Napajedel, už se těšíme koho si vyberou. Sázím na Rose. Je to zlatíčko, krásná, mazlivá, hodná, ideální stvoření pro staršího člověka. Přijedou v pátek

Na jedno koťátko máme rovněž zájemce z Luhačovic, přijedou příští týden v úterý.

Tak se nám pomalu ale jistě snižuje stav, zatím žádné nové příjmy. Situace se začíná uklidňovat.

Nové fotky od majitelů kočičky Zuzanky

http://eva1960.rajce.idnes.cz/1.4.2015_pozdravy_od_Zuzanky

Včera odjel do nového domova v Opavě Casper. První seznamování proběhlo v pořádku, Casper vrněl, mazlil se, a moc se líbil.

Z hospitalizace dnes bereme zpět do útulku kocourka Jožinka. Má zavedenou sondu do jícnu, budeme krmit dokud kocoureček nebude sám jíst.

Dnes přeočkováváme dalších 6 koček a koťat, kromě marodů je kompletně naočkováno a 10 koček čeká na přeočkování, které proběhne příští a přespříští středu.