Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktuálně (archiv) březen 2014

 31.3.2014

svetlusky.jpg

 

 

 

 Úplně náhodně udělaná fotka v našem útulku na Vysočině.

 

 

 

 

Dnešní den začal velmi dobrodružně. Ráno telefonát od jedné paní z Jižních svahů ve Zlíně. Zedníci zateplují jejich dům a v šachtě, která se bude uzavírat, objevili maličká koťata. Tak naše Katka s Kristýnou vyfasovaly svítilny a baterky a musely se spustit do šachty a potom stísněným prostorem, který vede podél celého domu, prolézt ke koťátkům. Celkem jsou 4, šíleně špinavé od prachu a nějakých sazí. Odhadem tak 5 týdnů, teprve se jim zabarvují oči. Jejich matku, krásnou želvičku, se snažíme odchytit do sklopce už více jak rok. Dokáže sedět vedle sklopce a je všechno marné.

Fotky koťat za chvíli.

 kotata-z-kanalu2.jpg

 

 to poslední je schované úplně vzadu.

 

 

 

 

 

Holky se vyjádřily, že tak dobrodružnou výpravu ještě nezažily. Vůbec nevěděly, co je v tom kanále čeká, kromě mokra, plísně a hmyzu.

Přijatá kočička Arnoštka z Barumu, zachránkyně paní Arnoštová. Moc hodná a přítulná, je to asi 6 měsíční kotě.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/31.3.2014_Arnostka_z_Barumu_Otrokovice/

Dnes jsme přijímali 2 asi roční kočičky z Nivnice, zatím jsou ve zprovozněné a rekonstruované venkovní voliéře. Venku už je krásně, mají nové boudičky a nové posedy.

Námi přijatá kočička Irma, zvláštní želvička s béžovými tlapkami, posílá zprávy z nového domova. Máme radost.

Dopis o majitelů:

Dobrý den, zdravíme Vás z Nové Bystřice. Posíláme nové fotky naší Irmy, kterou jsme si v lednu od Vás odvezli. Musíme se přiznat, že jsme z ní celí pryč. Ona je prostě úžasná. Nikdy bysme nevěřili, že kočička může být tak hodná, poslušná,mazlivá....:)Měli jsme trošku obavy, jak to bude až budeme na zahradě, ale ona poslouchá skoro jako pejsek. Zavoláme- jde se ven a už běží  a když chceme aby šla domů , tak stačí zavolat. -tomu bych nevěřila, že to bude tak fungovat. Na zahradě chytá motýlky, házíme jí míček a máme pořád co pozorovat:) Je na ní vidět, že je úplně spokojená a šťastná. Mám pocit, že nikdo okolo ní neprojde, aby jí aspoň trošku nepomazlil-a ona nám to tedy vrací .)  Mějte se fajn , užívejte jaro a držím palce. S pozdravem Alice +Irma

http://eva1960.rajce.idnes.cz/31.3.2014_Pozdrav_od_Irmy/

 

30.3.2014

Včera večer se nám úspěšně podařilo odchytit kočičku, která se již delší dobu zdržovala v keřích nedaleko vrátnice UTB ve Zlíně. Kočička už měla pod keřem vyhloubený důlek, kde spávala. Upozornila nás na ni paní, která pracuje ve vrátnici a kočičku chodila krmit.

Kromě toho jsme přijímali zraněného kocourka z Tečovic. Kocourek měl velký absces na tváři, byl operován a byl mu zavedený drén. Kocourek je zatím v karanténním boxu. Ale jinak je moc hodný a mazlivý.

Do inzerce dnes dáváme odrostlá koťata Arnie a Hillary. Jsou již naočkovaná, zdravá a mazlivá a mohou jít do nových domovů.

Pozdrav od kočičky Trixie.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/30.3.2014_Pozdrav_od_Trixie/

 

29.3.2014

Včera odjel do nového domova bílý kocourek Hopík. Bydlet bude v Provodově u Zlína. Už jsme dnes dostali zprávu. Z přepravky vylezl, sedl si na okno, celý večer se rozhlížel. Pak si šel prohlédnout byt a znovu sedl na okno. Syčí ještě, ale jinak je v klidu. Majitelé budou trpělivý, Hopík bude potřebovat víc času na to, aby si zvykl na nové prostředí. Ale potom bude na nové majitele maximálně fixovaný a musí být jako jediná kočka v domácnosti. 

Dostali jsme fotky od kocourka Damiána, kterého jsme umístili vloni v září.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/29.3.2014_Pozdrav_od_kocourka_Damiana/ 

 

28.3.2014

Kočička Amálka, která porodila jako první, na tom není nejlépe. Proto její 2 koťátka převzala na krmení Jája, a Amálce, která je momentálně na kapačkách, jsme nechali na krmení pouze 2 mrňousky. Kočička Stella je na infuzi, moc spolupracovat nechce a je to boj. Koťátka se mají k světu a baští. Jedna kočička nám ale potratila v polovině březosti. Jak se zotaví, půjde na kastraci.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/28.3.2014_Den_na_Vysocine/

Se Stellou z Nedakonic jsme byli u veterináře. Přes noc jí otekla tlapka do obrovských rozměrů a doktorka musela řezat. Vyteklo spousta hnisu, Stella dostala antibiotika, sondu na krmení a léky proti bolesti. Protože patří k docela nekontaktním kočičkám, manipulace při vyplachování rány a krmení není zrovna nejjednodušší.

 stella-a-jeji-nozka.jpg

 

 

 

 

 

 

Kočičce Jáje se narodilo 6 koťátek, 3 kluci a 3 holky. Je to už 3. kočička co u nás v tomto týdnu porodila a všechny matky se vzorně o koťátka starají.

jaja-s-kotatka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27.3.2014

Ráda bych ještě napsala k Alánkovi pár řádků. Alan zatím jí, ráno i večer je čilý, dojde si na záchodek, sní na talířku nachystané dobroty, večer si lehne ke mně do postele pod bradu a celou noc vrní. Přes den pospává. V žádném případě jej nenecháváme tak, aby zemřel přirozeně a třeba v bolestech. Pečlivě Alana stále sledujeme a jsme připravení kdykoliv a to i v noci vyjet k veterináři. Při naší poslední návštěvě u veta jsme se tak i domluvili. Součástí naší péče je bohužel i velmi smutná skutečnost dohlédnout na to, aby když nadejde ta těžká chvíle, dále zvířátko netrápit a pomoci mu bezbolestně odejít. Takže necháváme Alánka v klidu, dohlížíme a jsme připraveni.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/27.3.2014_Letosni_prvni_kotatka_na_Vysocine/

 

25.3.2014

Dnes jsme byli na veterině Alánkovi odstranit sondu na krmení. Usoudili jsme, že kocourečkův osud je už těžko zvrátit a protože se včera doslova vrhal na granule i na konzervičky, tak jsme si řekli, že si poslední dny musí užít. Kromě toho kvůli téměř žádné imunitě se mu kolem otvoru sondy vytvořilo hnisavé ložisko. Takže Alan je bez sondy, zatím leží a moc nevnímá. Je vnímavý, sem tam něco spápne, ale je to moc smutné. Chvíli na nás kouká, potom zase hledí jakoby do prázdna. Je to pro nás hrozný čas.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/25.3.2014_Hopik_ze_Zlina/ 

http://eva1960.rajce.idnes.cz/25.3.2014_Alan_-_bez_komentare%2C_se_slzami_v_ocich/

alan0041.jpg

 

 

 "Bože, dej mi sílu vyrovnat se s věcmi, které nemohu změnit, odvahu měnit věci, které se měnit dají, a moudrost rozeznat je od sebe..."

 

 

 

 

Hlásíme první letošní koťátka narozená v útulku, maminka dovezená z Pelhřimovska porodila 2 kluky a 2 holčičky. Jména jim vyberou děti z mateřské školky v Třebíči, kde pro kočičky dělají sbírku a děti malují obrázky na výzdobu útulku

prvni-narozena-kotatka-v-roce-2014.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.3.2014

Úplně jsem zapomněla napsat, že minulý týden odjela do nového domova Adulka, poslední kotě od Simonky z Napajedel. Adulka je myslím si naše nejdále umístěná kočička, nový domov našla v Chebu. Bydlet bude v bytě.

alan001.jpg

 

 

 

 

Alan

 

 

shrek5013.jpg

 

 

Shrek

 

 

 

 

20.3.2014

Včera odjela do nového domova Adulka, sestřička Popelky. Adulka cestovala zatím z našich kočiček nejdál, její nový domov je až v Chebu. Včera ještě byla schovaná pod postelí, ale jsme přesvědčeni, že z ní bude postelový mazlík jako u nás. Jenom pár dní trpělivosti.

Alánek je na tom velmi špatně. Včera jsme mu nechali zavést u veterináře sondu na krmení, krmíne po troškách co 2 hodiny, je to náročné. Alan bojuje, ale tak nějak vidím v jeho očích, že by to nejraději vzdal. Mám z toho strach, hrozně strach. Loučíme se pomaličku s kocourkem, kterého jsme přijali v září 2013. Tehdy sedělo pod smrkem maličké kotě se zlomenou nohou. Nožičku jsme operovali, doktor měl obavy, že tak malé kotě to nezvládne. V říjnu došla další rána, Alan zkolaboval. Znovu se z toho dostal a několik měsíců to bylo krásné hodné zdravé mazlivé kotě. Nyní je na tom velmi špatně.

 

18.3.2014

Hopík se velmi zlepšil, zklidnil. Nechá se pohladit a vzít na ruky. Dáváme jej do Hledají domov a do inzerce. Jeho matka je turecká angora, je to 5 letý mohutný kocour, vykastrovaný, plně naočkovaný. V každém případě může jít ale pouze do kidné domácnosti, bez malých dětí, ideální k lidem, kteří už nějakou zkušenost s kočičkou mají. Je velmi dominantní a v novém domově by měl mít max. 1 kočičí kamarádku, ale myslím si, že by to zvládl výborně i sám.

Mám už druhý den velký strach o Alana a dnes jedeme na veterinu. Alánek začíná být apatický, má špatnou srst a méně jí. Zdá se mi, jakoby se mu zvětšilo bříško. Dnes jedeme na veterinu, ale tak nějak tuším, co tam zazní. A moc se bojím. Půl roku s Alanem bojujeme se vším možným, Alánek sice moc neroste, je velikostně i váhově pořád na úrovni 6 měsíčního kotěte, i když bude mít 8 měsíců, ale vždycky byl vitální s obrovskou chutí do života. Držte nám palce prosím !

 

14.3.2014

Máme příjem 5 letého kocourka Hopíka ze Zlína. V současné době půjde do budoucí nabídky, je velmi nekontaktní a velmi nepředvídatelný. Bude chtít spoustu času a také majitele, který mu porozumí.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/14.3.2014_Novy_prijem_5_lety_kocourek_Hopik_ze_Zlina/

Aktuální fotka Shreka z Hulína, který už zřejmě zůstane trvalým obyvatelem Skrýšova.

shrek29.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Dávám ještě fotky Toníka a jeho uzdravených tlapiček. Před 2 měsíci k nám přijel Toníček s velkými hnisavými boláky na obou tlapkách, na základě kterých 2 veterináři doporučili 3 letého velmi mazlivého a hodného kocourka uspat. Dnes po aplikaci běžných antibiotik a testech je Toník v pořádku, v dobré kondici a doma. Paní jeho léčbu plně uhradila a toníček je zachráněný.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/14.3.2014_Tonik_a_jeho_uzdravene_pacicky/

Minulý týden odchycený kocourek od Moravanu v Otrokovicích. Prodělal kalicivirozu, dostal dlouhodobé ATB a zdárně se uzdravuje. Dostal jméno Don Juan - hádejte proč ?

http://eva1960.rajce.idnes.cz/14.3.2014_Don_Juan_od_Moravanu/

Chtěla bych moc poděkovat paní Jarce Fišerové z Opavy za balík pro zlínské kočičky. Koberce jsou úžasné, už jsou 2 v kočičím pokoji a za všechno moc děkujeme.

 dary-z-opavy.jpg

 

 

 

 

 

 

 

12.3.2014

Rýsuje se možnost nového domova pro Adulku, poslední sestřičku od kočky Simonky. Mohla by jít do Brna, stejně jako její sestřička Popelka.

Oskar - zprávy

Sobota

Takže po příjezdu ihned po otevření přepravky pádil se schovat pod krb,  ani jsme si ho nestačili prohlédnout. Odpoledne se ke krbu přišel podívat Ushi a zjistil, že tam sedí nějaké hrůzostrašné zvíře, tedy Oskar, a tak se raději stáhl do postele, kde se schoval pod dekou. Vydržel tam až do večera.Oskara se nám podařilo nalákat z pod krbu na jídlo a pití. Bál se pochopitelně, neměl k nám žádnou důvěru, ale zvědavost byla silnější. Ukázali jsme mu hračky a s jejich pomoci postupně Oskar vylezl ven. Jak šel na záchod, skrýš jsme zakryli dalším dřívím a deskou. Takže Oskarovi nezbylo než se pustit do dalších dobrodružství a začít objevovat nový svět. Postupně odcházel od krbu dál a dál, a nakonec se podíval i do pracovny (pracujeme převážně doma, jsme překladatelé).

Najedl se a napil, novou skrýš si vybudoval v ložnici, vyběhl a zase se tam schoval. Ushi byl hrůzou bez sebe, takové zvíře ještě nikdy neviděl! Syčel a dokonce přestal mluvit (Ushi je mluvící kocour). Oskar nabýval větší jistoty a objevil hračky a škrabadlo. Hrající kotě zaujalo také Ushiho, ale ostražitosti není nikdy dost. Večer se Ushi uložil ke spánku jako obvykle na mém polštáři, a Oskar objevil pelíšek. V noci ovšem malý traktůrek přijel za mnou.


 

Neděle

V nedělí už to bylo lepší, Oskar se tolik nebál a Ushi začal objevovat kouzlo kočičích her. Nakonec začal Oskara doprovázet (tatínek) a něco mu povídat. Během dne si Oskar hrál s míčkem, myškou a šňůrou. Ushi to vše pozorně sledoval a Oskara doprovázel. V nedělí se ledy prolomily a Ushi se zapojil do hry s Oskarem. Oskar by se rád  k Ushimu přitulil, ale Ushi říká, že zatím ne. Občas zasyčí nebo tlapkou řekne, že ne. K večeru se už spolu proháněli bytem. Spí každý zvlášť. Zatím.


Pondělí

Ushi vždy snídá s námi, ale tentokrát se věnoval Oskarovi. Také si spolu zahráli s míčkem. Někdy Ushi (zlenivěl, znal jen 17-letého Čumáčka) si jen tak lehnul na podlahu a díval se jak si hraje Oskar.


A v dalších dnech:

Přes jistou bezoblačnost kočičího nebe, vyskytl se menší problém. Zřejmě jsme se Oskarovi věnovali méně, než si myslel: my oba to máme přes den někdy dost hektické, v pondělí od rána bylo hodně práce až do noci, Ushi si také šel lehnout (byl na to zvyklý). Oskar si také šel lehnout, ale asi ho to nebavilo, tak se nám do postele vykálel.

Dnes jsme se snažili dohlédnout, ale upozornil nás zase, že s námi není moc velká legrace. Ushi se také rozzlobil: nemohl si lehnout pod deku jako vždy!

Takže musíme teď Oskara brát s sebou "do práce", tedy do pracovny. Ushi bude mít "směnu" asi ráno a večer, my přes den.

Momentálně svým člověkem Oskar zvolil manžela, teď mu sedí na klíně. Časem si všichni zúčastnění upraví svůj denní program.


 

Zatím to bude Oskar, tedy Oki. Není to sice moc vhodné jméno pro kočku (bez sykavek), uvidíme.

Oki mi připomíná severočeského malíře Oskara Brázdu, kterému jeho paní říkala Oki. Pan Brázda je už dávno po smrtí, ale na zámku Líčkov nedaleko Žatce žije (doufám) jeho paní a na zámku je galerie obrazů malíře Oskara Brázdy. Budete-li někdy mít cestu do Sudet, zajeďte do největšího anglického parku v Čechách co patří k zámku Krásný Dvůr. Líčkov je odtud jen kousek.


 

Abych se vrátila k Okimu, myslím, že je to moc milé a hodné kotě. Je strašně malinký. Dobře jí, pije, hraje si. Určitě je zdravý. Přes den tedy bude pracovat s námi, a ráno a večer vypráší kožich Ushimu. Doufám, že brzy nafotíme jejich společné fotky.


 

Zatím se mějte hezky a Oki Vás zdraví též!

 

11.3.2014

Představujeme kocourka Mella, odchyceného u vrátnice bývalého podniku Moravan v Otrokovicích. Je přidán do budoucí nabídky. Kocourek je nádherný mohutný stříbrný, ale zatím i po 2 týdnech nekontaktní a plachý. Jeho kamarád odchycený zároveň s ním je léčený na kalicivirozu a je zatím v karanténě.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/11.3.2014_Mell_od_Moravanu/

8.3.2014

Popelka zdraví z Brna.

popelka1927.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

popelka7103.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak jsem již napsala, Česílko je v novém domově společně s Lucky. Zdá se, že svůj počáteční panický strach překonal a určitě si s novým kamarádem a starou kamarádkou z našeho útulku zvykne.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/8.3.2014_Cesilko_v_novem_domove_v_Prusinovicich_u_Holesova/

Ale škrabadlo nápor těchto dvou tlusťošků dlouho nevydrží.

Zrzavý kocourek odchycený u vrátnice společnosti Aircraft (bývalý Moravan) v Otrokovicích má kalicivirozu a je v karanténně.

Ostatní jsou zatím v pořádku a v dobrém stavu.

5.3.2014

Na poslední kontrole u doktora s tlapičkami byl Toníček. Už v podstatě dostává jenom 1x za 14 dní Convenii, takže zítra odjíždí zpět do Opavy, kde už je na sobotu objednaný na kastraci. Kocourka v Opavě dva veterináři odepsali a radili uspat jako nevyléčitelně nemocného. U nás zabral obyčejný ronaxan, podpora imunity a nyní 2x injekce Convenie. Toník je neskutečně hodný a mazlivý kocourek, z venkovního pouličního tygra se vyklubal doslova gaučový povaleč.

Zprávy od Česílka: Česílko se chová úplně jinak než Lucky. Bojí se, ted je už půl hodiny za skříní. Lucky i Mikeš jsou k němu hodní, Lucky ho za skříní špizuje, Mikešovi je to ukradené.

Česílko nehodlal vylézt, tak jsme odtáhli skříň, zdá se že si našel skrýš v růžovém pelíšku od Lucky. Lucky je nadšená, že je tady, pořád na něj nakukuje, chodí za ním a dokonce se neskutečně předvádí...

Dnes odjel do nového domova Česílko. Bude bydlet společně s Lucky od nás a kocourkem Mikešem u úžasné kočkomilné rodiny v Prusinovicích. Doufáme, že nebude zlobit a bude se chovat způsobně jako u nás.

3.3.2014

Včera bylo v útulku na Vysočině dotáčení 2. části reportáže TV Prima, která bude odvysílaná někdy během příštího týdne, datum budeme ještě upřesňovat. Zachovejte nám přízeň.

Všem kdo nás podporujete bychom chtěli moc a moc poděkovat, je to pro nás obrovská pomoc a vědomí, že stojíte při nás. Díky

Minulý týden jsme měli příjem 4 kočiček, a to z Nedakonic po zemřelé majitelce domu (jak jinak), tří koček z Nivnice (po majitelce nuceně odstěhované) a včera pomáhali Katka s Kristýnou odchytávat kočky u vrátnice v objektu letiště Moravan v Otrokovicích. A tady se podařili dva kocourci. Další odchyt je plánovaný na konec týdne. Jsou tam ještě dvě kočičky, které se snad také podaří odlapit.

Roxanin stav se stabilizoval. Stále bere léky na krvetvorbu (neorecormon),  Renavast na ledviny a je nadále na Ronaxanu. Ale je mnohem aktivní. Dnešní výsledky krve mají mírně zlepšující se tendenci. Rtg ukázal u kočičky nespecifikovanou hmotu na pravé plíci, pravděpodobně tukového charakteru, která způsobuje její zadýchávání a problémy s plícemi.

 roxanka-po-navratu2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Česílko včera dobře zvládl kastraci a zítra by měl odejít do nového domova do rodiny, kam jsme před měsíce umístili kočičku Lucky. Moc se těšíme znovu na setkání s úžasnou rodinou.

http://eva1960.rajce.idnes.cz/3.3.2014_Zitra_by_mel_Cesilko_jit_do_noveho_domova_za_Lucky/

 2.3.2014

Minulý týden v neděli byla v hlavních TV zprávách večer reportáž z našeho útulku na Vysočině.

http://play.iprima.cz/zpravy-ftv-prima/zpravy-ftv-prima-2322014

Zprávy od Felixe a Lindy z Přibyslavi.

posílám Vám pár fotek našich miláčků Felixe a Lindy, které máme z vašeho útulku. Věřím, že se jim snad daří u nás dobře, jsou zdraví, jsme moc rádi, že je máme :-). Felix je pohodář a neskutečný mazel, je to náš miláček. Linda není tolik mazlivá, je to taková divoška, stále lítá s vykulenýma očima :-), pohladit se sice nechá, ale vzít ji do náruče je nadlidský výkon. Zkrátka je jiná než Felix, ale to neznamená, že bychom ji snad proto měli méně rádi :-).Posíláme srdečné pozdravy Vám i všem vašim kočičkám do útulku.PS: fotky jsou z minulého víkendu, kdy se micinky krásně vyhřívaly na sluníčku.J.N

 http://eva1960.rajce.idnes.cz/2.3.2014_Felix_a_Linda_Pribyslav/

 

1.3.2014

Mickey

Zdravíme vás s Mickym. Daří se mu výborně, dokonce ještě trochu přibral a připadá mi tak nějak větší. Každý den když přijdu k dědovi a Micky slyší že odemykám už je v kuchyni u dveří a čeká až je otevřu a vítá mě. Je z něho obrovský mazel. Díky vám máme úžasného kocourka. Jste velice obětavá, kéž by takových lidí bylo víc. Přeji vám hodě pevné zdraví a co nejméně nemocných kočiček. Mějte se krásně a zdravíme tu vaši kočičí bandu

mickey2012.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šťastná Lucky v novém domově

fotografie0158.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fotky Pentličky

http://eva1960.rajce.idnes.cz/25.2.2014_Pentlicka/